Összes oldalmegjelenítés

2014. szept. 10.

Ma paradicsomlevest ebédeltem.
Így támadt a gusztusom..., ezt kívántam meg valamiért.
:-)))

Te tudtad, hogy a főzött paradicsom egészségesebb, mint a nyers?

A paradicsom sejtjeiben ún. LIKOPIN nevű hatóanyag van.
Ha nyersen eszed meg a paradicsomot, ami nagyon egészséges, hisz így sok enzimet takarítasz meg önmagadnak, illetve ÉLŐ ételt fogyasztasz.

Főzéskor, viszont a sejtekből felszabadul ez a likopin, s így jóval nagyobb lesz az egészség-védő hatása!

A likopin egy vörös színű karotinoid.
Sok más bogyós gyümölcsben is megtalálható, pl.: csipkebogyó.


A likopin erős antioxidáns, pl.: a sárgarépánál is jobb a hatásfoka! Tehát semlegesíti a szabadgyököket!
Ezáltal rákellenes hatású is! 
(Elsősorban a prosztatarák esetén!)


Vízben rosszúl, de zsírokban, olajokban jól oldódik!
Élelmiszeradalékként is használatos, E-száma, (kódja), E160d
Természetesen ezen kívül tartalmaz még sok ásványi anyagot, mikro -, és makró elemeket, vitaminokat, (A, B1-, B2, ill. C-vit., E-vit.)

További kedvező hatásai:
- Segíti az izmok, fejlődését, erősödését.
- Káliumtartalma méregteleníti a szervezetet, kitisztítja a sebeket nemcsak belsőleg, de külsőleg is!
- Jó hatással van az egész testre, leginkább a májra, valamint a mellékvese működésére.
- Serkenti az immunrendszer működését! 
- Bőrproblémák esetén is hasznos; mint pl.: feszesség, rugalmasság, szeplő, májfoltok,  hidratálás, a nap által okozott égések csillapítása, stb...

Szeretettel

Nincsenek megjegyzések: