Összes oldalmegjelenítés

2014. okt. 24.

Növénytermesztés - Itt az újabb világraszóló magyar sikertörténet



Megdöbbentően kevés víz felhasználásával, talpalatnyi földterületen, pl. egy tízezer fős város éves paradicsom fogyasztási igényét képes kielégíteni az a magyar növénytermesztési technológia, amely az elsők között nyert egy új Európai Uniós pályázati lehetőségen.

Az űrkutatásból kiinduló, majd a marihuána-termesztők körében népszerű fejlesztés a jövőben városrészek, lakóparkok zöldség- és gyümölcs-termesztési nehézségeit oldhatja meg, ráadásul még ízletesek is lesznek a növények, és szó sincs génmanipulációról.

Ezt, az ún.  „aeropóniás növénytermesztés”-sel lehet elérni!
Hogy mi is ez?
„Vízködös” növénytermesztés!
(Amikor vízköddel viszik be, vagy fel, a növényre a szükséges tápanyagokat, vitaminokat. Növényvédelemre gyakorlatilag alig van szükség!)

Kenyeres István, az egyik feltaláló, alapító mondja:

"A szántóföldi paradicsomtermesztésnél általában azzal számolnak, hogy 1 kg termés előállításához a növénynek 200-250 liter vízre van szüksége. Ezt a földből fel kell szívni, ehhez a napenergiából cukrot állít elő a növény, azt elégeti, így tudja felszivattyúzni a vizet. Ugyanez a növény hidropóniás termelésben 100 liter vizet igényel 1 kg termés előállításához. A ködkamrában ehhez 10-12 liter víz kell.
...
Szántóföldi termesztésnél 1 négyzetméteren egy év alatt 5-7 kg paradicsomot lehet előállítani. Vízkultúrában ez 50-60 kg, az aeropóniás rendszerben pedig minden további nélkül 130-150 kg lehet úgy, hogy közben a növényvédelem is lényegesen jobban kézben tartható."

Lehet, e módszerrel megoldódik a Föld élelmiszer-termelése?
Lehet, nincs is szükség az emberiség ritkítására?
(Mint azt egyes multik, milliárdosok képzelik.)

... és, már megint a magyarok...

ppA.

Nincsenek megjegyzések: