Vagy két évtizede, az USA-ban 2x160 hektáron végeztek egy kísérlet-sorozatot.
Az egyik 160 hektáron a hagyományos vetésforgót alkalmazták, a másik 160 hektáron pedig műtrágyás termesztést végezek.
Tíz éven keresztül hasonlították össze az eredményeket, ami a műtrágyás termesztést hozta ki "győztesen".
Egy, azaz, 1%-kal volt több a műtrágyás termésátlag, a hagyományos vetésforgónál!
Viszont a "győztes" önköltsége, 25%-kal volt több, a hagyományos vetésforgóénál!
Előző blog bejegyzésemben, azt írtam, hogy a mai szántóföldjeink, eléggé kizsigereltek. Ezért lehetséges az, hogy a búza már nem olyan sikértartalmú, mint akár 50 évvel ezelőtt. A többi gabonaféleség beltartalmi értéke is erősen megcsappant, az ásványi-anyag-, a fehérje-, és a vitamin tartalma szintúgy.
Ezért van az is, hogy magnézium-hiányosak táplálékaink.
Ezért van az is, hogy táplálék-kiegészítőkre szorulunk!
Ezért van az, hogy az emberiség túlnyomó többsége "jóllakott éhező".
Mit is érthetünk ez alatt?
Azt, hogy mennyiségileg tele van a hasunk, viszont táplálékaink hiányosak, így szerveink, sejtjeink a szó legszorosabb értelmében ÉHEZNEK!
Az elkövetkező bejegyzéseimben olyan gabonaféleségeket mutatok majd be, amelyeket régen fogyasztottak az emberek, és mindenféle szempontból hasznosak voltak, és a mai nap is hasznosak lennének, ha ismét fogyasztanánk azokat!
ppAndrás
Szeretgom,
2014. dec. 02.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése